Csicseriborsó

Az egyik leghíresebb kultúrnövényünk, hiszen még a népdalban is szerepel a bab, a lencse, no és a fekete szemű menyecske társaságában. Amennyire híres volt, olyan ismeretlen manapság, pedig mind a termelésben, mind a fogyasztásban csak pozitívak az érdemei. Növényzete és a termése szinte teljesen ellenáll minden betegségnek, kártevőnek. Nagyon bőtermő. (kapcsolódás a recepthez)
Termesztése: a bokorbabhoz hasonlóan termeszthető.



Keserű uborka

Ezt a különleges növényt előételnek készítik el, mert kesernyés íze elősegíti a gyomornedvek képződését, így emésztés javító hatása nagyon jó. / kapcsolódás a recepthez/ Termesztése: megegyezik a hazai uborka termesztésével.



Okra

A mediterrán és trópusi országokban nagyon népszerű növény nálunk is jól termeszthető. Mivel a mályvafélék családjába tartozik, így a virága is nagyon szép. Maga a termés 3-5 napos korában fogyasztható, utána megfásul. Ha a megfásult termést nem szedjük le, akkor magnevelésre kiválóan alkalmassá válik. A termés különleges íze miatt, igazi csemege az étkezésben. /kapcsolódás recepthez/ Termesztése: a magokat április végén vetjük szabadföldbe kb.10 cm távolságra egymástól, és 3-5 cm mélyen. Nap és víz igényes.



Mungó bab

Az Indiából behozott babféle növény tökéletesen fejlődik és terem hazánkban is. Semmilyen betegséget nem tapasztaltam az évek folyamán sem a növénynél, sem a termésnél. Nagyon bő termő egy magból kb. 50-70 mag fejlődik ki. Kemény termését a babhoz hasonlóan használhatjuk fel az étkezésben. /kapcsolódás a recepthez/ Termesztése: április végen szabadföldbe vethető a bokros babhoz hasonló távolságra és mélységre.